Friday, October 30

Tomorrow's Program: "The Lord is my Shepherd"

Σκέφτηκα μια μονοθεματική εκπομπή για την αυριανή μας επικοινωνία...

Έτυχε να ακούσω τις προάλλες μια πολύ ωραία μελοποίηση ενός ψαλμού του Δαυίδ  που αγαπώ ιδιαίτερα - του 22ου. Την μουσική είχε γράψει ένας πολύ γνωστός συνθέτης - στη Βρετανία τουλάχιστον-, ο John Rutter. 
 

Βρήκα την μελοποίηση του Rutter εξαιρετική (όπως και τόσους άλλους ύμνους που ο σπουδαίος αυτός συνθέτης έχει γράψει), και μετά από μικρή έρευνα διαπίστωσα πως πλήθος συνθετών είχαν εμπνευστεί από τον συγκεκριμένο Ψαλμό. 
 
Συγκέντρωσα λοιπόν για την αυριανή εκπομπή ένα μικρό δείγμα των ωραιότερων (κατ' εμέ) ύμνων που βασίζονται στον 22ο Ψαλμό. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από Βρετανούς συνθέτες (όχι ιδιαίτερα γνωστούς), καθότι ο εν λόγω Ψαλμός είναι από τους πλέον αγαπημένους στην χώρα αυτή - αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την Αγγλικανική μουσική παράδοση.

Ο ίδιος ο JS Bach έχει αφιερώσει το chorale μιας Καντάτας του (BWV 122) σε μια παράφραση στίχων του 22ου Ψαλμού - θα ακούσουμε ένα απόσπασμα ερμηνευμένο από το σύνολο Amsterdam Baroque υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Ολλανδού αρχιμουσικού Ton Koopman. 

Αλλά και ο Franz Schubert έχει γράψει ένα τραγούδι (για δύο σοπράνο και δύο άλτο) πάνω στα λόγια του ψαλμού - μια πανέμορφη μελωδία που, νομίζω, συναγωνίζεται σε μελωδική ομορφιά και θρησκευτική κατάνυξη το Ave Maria, και πάντως αποτελεί έξοχο δείγμα της θρησκευτικής φωνητικής μουσικής του Αυστριακού συνθέτη. 

Για το τέλος, κάτι πολύ διαφορετικό: ο 22ος Ψαλμός όπως τον αποδίδει το μουσικό ύφος της Ανατολής, η Βυζαντινή μουσική - εν προκειμένω, ο θαυμάσιος χορός των Σιμωνοπετριτών Πατέρων του Αγίου Όρους.

Κλείνω με τα υπέροχα λόγια του 22ου Ψαλμού που αποτελεί την αφορμή και το θέμα της αυριανής εκπομπής...

Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστερήσει.
Εις τόπον χλόης, εκεί με κατεσκήνωσεν, επί ύδατος αναπαύσεως εξέθρεψε με. 
Την ψυχήν μου επέστρεψεν, ωδήγησε με επί τρίβους δικαιοσύνης, ένεκεν του ονόματος αυτού. 
Εάν γαρ και πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου, ου φοβηθήσομαι κακά, ότι συ μετ΄ εμού ει. 
Η ράβδος σου και η βακτηρία σου αύται με παρεκάλεσαν. Ητοίμασας ενώπιον μου τράπεζαν, εξεναντίας των θλιβόντων με. 
Ελίπανας εν ελαίω την κεφαλήν μου και το ποτήριον σου μεθύσκον με ωσεί κράτιστον. 
Και το έλεος σου καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου και το κατοικείν με εν οίκω Κυρίου εις μακρότητα ημερών.


Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

 Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ:http://www.mixcloud.com/Music_Society_Webradio/playlists/klassika-ixografimena/


 

No comments: