Thursday, October 8

Radio Program for 10.10.2015

I thought it might be a good idea to promote the radio program from here. But since the program is presented in Greek (though it's tempting to do in English), it makes sense to write in Greek from now on... (at least only in relation to the program).

Στην Εκπομπή του Σαββάτου λοιπόν:

Ξεκινάμε με προκλασική μουσική Handel και Pietro Locatelli. Ο πρώτος φυσικά είναι γνωστός. Ο δεύτερος όμως είναι μια πραγματικά πολύ αξιόλογη περίπτωση συνθέτη αν και δεν είχε ποτέ την φήμη που απέκτησαν άλλοι μουσικοί της εποχής εκείνης: διέπρεψε ως σολίστ βιολιού, έγραψε θαυμάσια έργα, υπήρξε πνεύμα ευρύ και ανοιχτό. 

Διάλεξα να ακούσουμε ένα πανέμορφο concerto grosso (το 2ο από το Opus 1), αυτό σε ντο ελάσσονα. 

Ένας από τους συνθέτες που έχουν κοινά με τον Locatelli είναι ο Paganini: αμφότεροι υπήρξαν δεξιοτέχνες του βιολιού. Αμφότεροι έγραψαν καπρίτσια για βιολί. Αλλά στην εκπομπή μας διάλεξα να ακούσουμε όχι κάποιο καπρίτσιο, αλλά το 3ο μέρος από το πασίγνωστο 1ο Κοντσέρτο για Βιολί, σε μια αγαπημένη εκτέλεση με την Ρωσίδα βιολονίστρια Victoria Mullova στο βιολί. 

(Ακούστε εδώ την Mullova σε μια ζωντανή εκτέλεση να ερμηνεύει την Chaconne από την Partita σε Ρε Ελάσσονα του JS Bach:


 
Από τον δεξιοτέχνη του βιολιού, στον δεξιοτέχνη του πιάνου: ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που έχουν γραφτεί για το πιάνο είναι οι "Αναμνήσεις από τον Δον Ζουάν", η οπερατική φαντασία του Liszt. Λίγοι είναι οι πιανίστες που τολμούν να αναμετρηθούν με το έργο αυτό, και ακόμα λιγότεροι όσοι το έχουν ερμηνεύσει ενώπιον κοινού. Εμείς θα το ακούσουμε από τον Marc Andre Hamelin, έναν "super-virtuoso" του πιάνου σε μια εκτέλεση που κόβει την ανάσα! 

Τέλος, μένοντας στον χώρο των οπερατικών διασκευών για πιάνο, κλείνουμε με τις Παραλλαγές Κάρμεν - την έξοχη μεταγραφή του Horovich σε θέματα της όπερας του Bizet, εδώ παιγμένη από τον μεγάλο Ρώσο πιανίστα Arcadi Volodos. 

Ευπρόσδεκτα εδώ τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας!


Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

 Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ:http://www.mixcloud.com/Music_Society_Webradio/playlists/klassika-ixografimena/

 



 

No comments: