Friday, October 16

Tomorrow's Program: Arvo Part

Στην αυριανή εκπομπή, περισσότερο από το ήμισυ της διάρκειάς της είναι αφιερωμένο σε έναν σπουδαίο εν ζωή συνθέτη, τον Εσθονό Arvo Part, ίσως τον πιο "πολυπαιγμένο" συνθέτη της εποχής μας. 

Η μουσική του Arvo Part διακρίνεται, θα έλεγα, για την πνευματική της διάσταση: πρόκειται για έναν κόσμο λιτό, μυστικό, άπειρο. Υπηρετεί αυτό που προσφυώς έχει χαρακτηριστεί ως "ιερός μινιμαλισμός": μουσική που μυστικώς συνδέεται με το θρησκευτικό βίωμα και επιχειρεί να εκφράσει αυτό μουσικά. 

Θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε όσο πιο απλά γίνεται το ύφος των συνθέσεων του Arvo Part, και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε δύο από τα γνωστότερα έργα του: το έργο "Fratres" (για βιολί και κρουστά) και το ατμοσφαιρκό "Spiegel im Spiegel" ("ο Καθρέφτης μέσα στον Καθρέφτη - για βιόλα και πιάνο).

Μένοντας στο ίδιο κλίμα, συνεχίζουμε μιλώντας για έναν Πολωνό συνθέτη σύγχρονης μουσικής, τον Henryk Gorecki: θα αναφέρουμε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία, και θα ακούσουμε ένα απόσπασμα από το γνωστότερο έργο του, την 3η συμφωνία του, την "συμφωνία των λυπημένων τραγουδιών". 

Ο Ignacy Jan Paderewski είναι επίσης Πολωνός - σπουδαίος πιανίστας, συνθέτης αλλά και... πρωθυπουργός της χώρας του τον περασμένο αιώνα. Μια θρυλική μορφή!

(δείτε τον εδώ να παίζει Chopin - Πολωνέζα op. 53)

Μεταξύ άλλων, ο Paderewski έχει συνθέσει μια ωραιότατη Nocturne, την οποία συμπεριέλαβε ο σπουδαίος Βρετανός πιανίστας Stephen Hough στην συλλογή "The Piano Album" - έναν ωραιότατο δίσκο που περιέχει πανέμορφες συνθέσεις όχι τόσο γνωστών συνθετών. 

Καλή Ακρόαση! 

Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

 Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ:http://www.mixcloud.com/Music_Society_Webradio/playlists/klassika-ixografimena/
 


 
 


 

No comments: