Friday, October 21

Tomorrow's Program: Mozart's Great Mass in C minor

Στην αυριανή μας εκπομπή, θα μιλήσουμε αρκετά για ένα σπουδαίο έργο του Μότσαρτ, τη Μεγάλη Λειτουργία σε Ντο Ελάσσονα, Κ 423. Η Λειτουργία είναι, μαζί με το Ρέκβιεμ, το σημαντικότερο έργο λειτουργικής μουσικής του συνθέτη. Με το Ρέκβιεμ, η Λειτουργία μοιράζεται μια ακόμα ιδιότητα - είναι έργο ημιτελές, αν και για λόγους λιγότερο εύκολα προσδιορίσιμους από αυτό.

Εδώ, ο Μότσαρτ εισάγει μεγάλες αντιστικτικές φόρμες, έχοντας προφανώς κατά νου την Λειτουργία σε Σι του Μπαχ. Είναι ένα έργο σε πολλά σημεία δραματικό, σε άλλα λυρικό, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέρος της σοπράνο, ίσως λόγω του ότι ο συνθέτης είχε κατά νου την τότε αρραβωνιαστικιά του Constanze. Η Μεγάλη Λειτουργία σε Ντο είναι ένα ακόμα έργο (από τα τόσα...) που επιβεβαιώνει με τον πλέον πειστικό τρόπο το άφθαστο ύψος της μεγαλοφυίας του Αυστριακού συνθέτη. 
Στην αυριανή εκπομπή, διαλέγω 3 θέματα από το έργο - το κατανυκτικό Kyrie, το υπέροχης ομορφιάς Et Incarnatus Est, και, τέλος, το δραματικό Qui Tollis. Θα ακούσουμε τα αποσπάσματα από δύο διαφορετικές ερμηνείες που έχουν αμφότερες λάβει ιδιαίτερα επαινετικές κριτικές. Περισσότερα, αύριο στην εκπομπή.

Πέραν όμως της Λειτουργίας, θα ακούσουμε (μεταξύ άλλων) τον σπουδαίο Ρώσο πιανίστα (έναν από τους μεγαλύτερους πιανίστες των ημερών μας) Arcadi Volodos να ερμηνεύει μουσική Τσαϊκόφσκυ και Ραχμάνινοφ... 

Καλή Ακρόαση!


Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ.

No comments: