Wednesday, December 16

Nativity Hymns...

Σταχυολογώ ακούσματα αυτής της όμορφης περιόδου:

"Carols from King’s College Choir, Cambridge": Η δυτική χριστουγεννιάτικη μουσική παράδοση είναι μακραίωνη και τεράστια (ίσως ξεπερνά την αντίστοιχη ανατολική), αλλά και .... ζώσα! Γράφονται μέχρι σήμερα υπέροχα τραγούδια και ύμνοι.
Ο συγκεκριμένος δίσκος περιέχει γνωστούς ύμνους. Εν αντιθέσει δε με ό,τι έχει κακώς επικρατήσει ως «άποψη» στην «καθ’ ημάς ανατολή», η δυτική χριστουγεννιάτικη μουσική, εκτός από αριστουργηματική μελωδική γραμμή, διαθέτει επίσης και βαθύτατο θεολογικό νόημα, όπως και ποιητικότατη γλώσσα.

Ακούω επίσης συχνά χριστουγεννιάτικους ύμνους βυζαντινής μουσικής. Δύο είναι οι δίσκοι που εναλλάσσονται στο cd-player: ο πρώτος, με τον τίτλο «Άναρχος Θεός καταβέβηκεν», όπου ψάλλει γλυκύτατα χορωδία υπό τον Κωνσταντίνο Μπιλάλη – πρόκειται για μια πολύ ποιοτική δουλειά, με ωραίο ήχο, που αποπνέει μια σεμνότητα και μια γαλήνη, τόσο ξένη προς την «ψαλτική» μουσική που τόσο βάναυσα κακοποιείται κάθε Κυριακή στους περισσότερους ναούς...
Ο δεύτερος δίσκος, χριστουγεννιάτικοι ύμνοι από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Για την ΕΛΒΥΧ και τον Αγγελόπουλο έχω πολλά να γράψω, αλλά δεν είναι της παρούσης! Να πω μονάχα, πως θεωρώ την ΕΛΒΥΧ ως την καλύτερη διεθνώς βυζαντινή χορωδία που υπάρχει, τρέφω δε βαθύτατο σεβασμό προς τον Λυκούργο Αγγελόπουλο που αφιέρωσε την ζωή του όλη σε αυτό το εγχείρημα, με τόση αγάπη και τόση αφοσίωση...
Για κάποιον που δεν είναι οικείος προς την βυζαντινή μουσική, νομίζω οι δύο αυτοί δίσκοι αποτελούν μια πολύ καλή εισαγωγή.

2 comments:

Flora said...

Γεια σου Χρήστο!

Χάρηκα που βρήκα το ιστολόγιό σου και είπα να σου πω ένα "γεια", αλλά και να σου ευχηθώ για τη νέα χρονιά ... πολλές μουσικές δημιουργίες και απολαύσεις, χαρούμενες οικογενειακές στιγμές και φωτεινή ζωή!

christos makropoulos said...

Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές σου, Φλώρα. Καλή χρονιά και σε σας!