Friday, June 3

Tomorrow's Program: Famous "Seconds"...

Στην αυριανή εκπομπή είχα τη σκέψη να ακούσουμε  φημισμένα κοντσέρτα για πιάνο που φέρουν τον αριθμό 2. 
Ο αριθμός είναι τυχαίος φυσικά, αλλά είναι αλήθεια πως πληθώρα κοντσέρτων που φέρουν το συγκεκριμένο αριθμό τυγχάνει να είναι πραγματικά αριστουργήματα!
Θα πούμε αρκετά πράγματα για τα έργα αυτά, τα οποία γνωρίζω πολύ καλά – σχεδόν έχω μεγαλώσει με αυτά….

Θα ακούσουμε εκτενή αποσπάσματα από τα ακόλουθα έργα Δεύτερα Κοντσέρτα για πιάνο:

1.   L.V. Beethoven: ακούσαμε και στην περασμένη εκπομπή το Rondo του συγκεκριμένου (πολύ αγαπητού σε μένα) κοντσέρτου, αλλά αυτή τη φορά θα ακούσουμε διαφορετικό μέρος, σε διαφορετική ερμηνεία: σολίστ, αυτή τη φορά, ο Daniel Barenboim, σπουδαίος πιανίστας και μαέστρος.
   2.   J. Brahms: ένα από τα σπουδαιότερα έργα της πιανιστικής φιλολογίας, κορυφαίο έργο του Brahms και ένα τεράστιο (και σε διάρκεια…) έργο. Από τις πάμπολλες καλές εκτελέσεις του έργου, ξεχωρίζω αυτήν του Ρίχτερ, όχι όμως με την συμφωνική του Σικάγου και τον Leinsdorf (αυτή θεωρείται η γνωστότερη), αλλά με την Orchestre de Paris και τον Lorin Maazel. Αξεπέραστη ερμηνεία, κατ’ εμέ!
    3.   F. Chopin. Το κοντσέρτο σε Φα είναι το πρώτο που έγραψε (σε ηλικία περίπου 20 ετών) ο συνθέτης, φέρει όμως τον αριθμό 2 γιατί κυκλοφόρησε αργότερα. Διάλεξα μια ιδιαίτερη ερμηνεία, αυτήν του Krystian Zimermann ο οποίος, με την αφορμή της συμπλήρωσης 250 χρόνων από το θάνατο του συνθέτη, «έφτιαξε» μια δική του ορχήστρα και περιόδευσε σε 30 σπουδαίες αίθουσες συναυλιών παίζοντας και διευθύνοντας τα δύο κοντσέρτα του Chopin, έργα τα οποία παίζει μια ολόκληρη ζωή. Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο και την συγκεκριμένη ηχογράφηση… αύριο!
  4.   C. Saint-Saens. Από τα 5 κοντσέρτα του συνθέτη, ξεχωρίζει το 2ο , σε σολ ελάσσονα. Θα ακούσουμε το αρχικό Andante, το οποίο ξεκινά με μια αρκετά μεγάλη εισαγωγή του πιάνου (πράγμα αρκετά ασυνήθιστο για κοντσέρτο για πιάνο), και ακολουθεί το πολύ γνωστό μελωδικό θέμα το οποίο, όπως διάβασα, προέρχεται από ένα μοτέτο που συνέθεσε ο Gabriel Faure, μαθητής του συνθέτη. Ερμηνευτής στην συγκεκριμένη ηχογράφηση, ο Βρετανός Stephen Hough – από την πολύ καλή σειρά της Hyperion με γενικό τίτλο, The Romantic Piano Concertos.

Τέσσερα σπουδαία έργα, θεμελιώδη του πιανιστικού ρεπερτορίου. 

Δεν εξαντλούν φυσικά το θέμα μας, για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε, συν Θεώ, και στην επόμενη εκπομπή με την ίδια θεματολογία. 



Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ.


No comments: