Wednesday, April 20

Saturday's Program: Before Easter...

Σάββατο του Λαζάρου σε λίγες ημέρες, και σκέφτηκα να στραφούμε σε έργα που θα μπορούσαν να μας εισαγάγουν λίγο στην όμορφη και κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας που με τόση προσμονή αναμένουμε. 

Διάλεξα έργα προερχόμενα ααποκλειστικά από την εποχή μπαρόκ και την αναγέννηση, εποχές στην οποία γράφονται και παρουσιάζονται πλήθος έργων γύρω από το Πάθος του Χριστού  - αν και το Πάθος υπήρξε αστείρευτη πηγή έμπευσης των συνθετών ανεξαρτήτως εποχής... 

Τα ονόματα των συνθετών ίσως δεν είναι γνωστά σε πολλούς από εσάς, αξίζει ωστόσο να τους γνωρίσουμε - και να εξοικειωθούμε κάπως με τη μουσική τους:
 
John Taverner (1490-1545), Βρετανός συνθέτης και οργανίστας. Ένα από τα γνωστότερα και ομορφότερα έργα του είναι το μοτέτο Dum Transisset Sabbatum (Διαγενομένου του Σαββάτου), στην εκπομπή τραγουδισμένο από το σύνολο Tallis Scholars. 

Thomas Tallis (1505-1585), ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς συνθέτες θρησκευτικής μουσικής όλων των εποχών, και το εξαίσιο πολυφωνικό έργο του "Lamentations of Jeremiah", έργο το οποίο γράφτηκε για να παρουσιαστεί την Μ. Εβδομάδα. 


Orlando di Lasso (1532-1594) ο κυριότερος ίσως εκπρόσωπος της γαλλοφλαμανδικής σχολής της όψιμης Αναγέννησης. Το 1565 συνθέτει το θαυμάσιο μοτέτο για 5 φωνές, με τίτλο Tristis Est Anima Mea (Περίλυπος Εστίν η Ψυχή μου), έργο προορισμένο να τραγουδηθεί την Μ. Πέμπτη αυτού του έτους. 

  
Antonio Lotti (1667-1740) - έγραψε πλήθος έργων θρησκευτικής μουσικής και όχι μόνο, μάλιστα θεωρείται πως ίσως επηρέασε και τον JS Bach. Το μοτέτο Crucifixus είναι για  8 φωνές (τμήμα του ευρύτερου έργου με την ονομασία Credo). Η οδύνη και η ένταση του Πάθους περιγράφεται μουσικά μέσα από έντονα διάφωνα διαστήματος, αλλά και μέσα από τη διαρκώς ανοδική πορεία των φωνών. 


Ένα από τα γνωστότερα έργα του Joseph Haydn έχει τον τίτλο "The Seven Last Words of our Savior in the Cross" έργο γραμμένο το 1786 - η πρεμιέρα του δόθηκε την Μεγάλη Παρασκευή αυτού του έτους. Εδώ ο Χάυδν στοχάζεται μουσικά πάνω στους τελευταίους λόγους του Χριστού όπως διασώθηκαν από τους Ευαγγελιστές. Εμείς θα ακούσουμε την εκδοχή για κουαρτέτο εγχόρδων σε μια θαυμάσια εκτέλεση από το Κουαρτέτο Μποροντίν.
 
Θα κλείσουμε την εκπομπή με την Εισαγωγή από τα αριστουργηματικά Κατά Ματθαίον Πάθη του J.S. Bach, μια από τις κορυφαίες στιγμές στην απίστευτα πλούσια μουσική δραστηριότητα του Κάντορα της Λειψίας.

Να το εξαίσιο και πολύ συγκινητικό καταληκτικό χορωδιακό του έργου... 


Καλή Μεγάλη Εβδομάδα! 



Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ.



No comments: