Friday, October 7

Tomorrow's Program

Αυτή τη φορά σκέφτηκα να αφεθώ τελείως στη στιγμή, και να διαλέξω μουσικά θέματα επί τόπου, άνευ προετοιμασίας – όπως το ένα με οδηγούσε στο επόμενο.

Ξεκινώ με ένα θαυμάσιο κομμάτι για πιάνο του Ravel – «jeux deau» - ερμηνευμένο από έναν πολύ καλό νέο Γάλλο πιανίστα ονόματι Bernard Chamayou. Ο Chamayou έχει ηχογραφήσει το σύνολο των έργων του Ραβέλ, και (από τα αποσπάσματα που έχω ακούσει) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ο Ravel έχει γράψει 2 κοντσέρτα για πιάνο εκ των οποίων αυτό σε σολ μείζονα είναι το ωραιότερο και γνωστότερο. Μια από τις καλύτερες ερμηνείες του έργου που έχω ακούσει είναι με την Martha Argerich (Berliner Philharkoniker, Claudio Abbado) – αύριο θα ακούσουμε το 1ο μέρος. Αλλά θα σας πρότεινα να ακούσετε ολόκληρο το κοντσέρτο, είναι μικρής διάρκειας και εξαιρετικά ευχάριστο.

Απ’ τον Ραβέλ πηγαίνουμε στον Ρώσο συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεβ, για να ακούσουμε το 2ο κοντσέρτο για βιολί, σε μια εξαιρετική ηχογράφηση με τον κορυφαίο βιολονίστα David Oistrach. Είναι ένα έργο που αγαπώ πολύ. Το 1ο μέρος (το οποίο θα ακούσουμε) ξεκινά με το σόλο βιολί, σε μια υπέροχη μελωδία την οποία ο Προκόφιεβ, με το μοναδικό χάρισμα που διέθετε, επεξεργάζεται με απίστευτη πρωτοτυπία και ευρηματικότητα…

Το 2ο κοντσέρτο μου έφερε στο νου την «κλασική», 1η συμφωνία του Προκόφιεβ, ένα έργο-μινιατούρα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες συμφωνίες του συνθέτη, πρόκειται για ένα φόρο τιμής που αποτίει ο Προκόφιεβ στην κλασική περίοδο, και ιδίως στον Χάυδν – ένα συνθέτη που εκτιμούσε βαθύτατα.  Και πάλι ο Claudio Abbado διευθύνει τη Συμφωνική του Λονδίνου.

Στον Χάυδν είναι η φυσική μετάβαση, μετά το θέμα που προηγήθηκε: ο σπουδαίος Αυστριακός συνθέτης έχει γράψει ένα πανέμορφο κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, από το οποίο θα ακούσουμε το φινάλε…

Και τέλος, εμμένοντας στην Αυστρία, θα κλείσουμε με Μότσαρτ – την εξαίσια σονάτα για 2 πιάνα σε Ρε. Στην ζωντανή ηχογράφηση που θα ακούσουμε συμπράττουν δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα – ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ και ο Benjamin Britten. Δείτε τους, στο παρακάτω σύντομο απόσπασμα:




Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ.

Καλή ακρόαση!

No comments: