Saturday, October 29

Zlata Chochieva

I only today discovered this great pianist - Zlata Chochieva. I read an article in the The Guardian praising her to the skies, for her Etudes-Tableaux. And I am now listening to her Chopin Etudes. I now longer care so much about technical abilities (there are so many pianists who possess a superb technique); what I am interested in is personality & individuality of sound... And Chochieva possesses these two qualities: her sound is very special, there is a certain freedom which, however, does not go beyond the limits - my limits at least! 
This is the greatest challenge of all: respect the composer's indications AND find your own sound, your own musical colours. No doubt, Zlata Chochieva succeeds in this, in a really superlative way. I am glad I discovered her. 
 





 

Friday, October 21

Tomorrow's Program: Mozart's Great Mass in C minor

Στην αυριανή μας εκπομπή, θα μιλήσουμε αρκετά για ένα σπουδαίο έργο του Μότσαρτ, τη Μεγάλη Λειτουργία σε Ντο Ελάσσονα, Κ 423. Η Λειτουργία είναι, μαζί με το Ρέκβιεμ, το σημαντικότερο έργο λειτουργικής μουσικής του συνθέτη. Με το Ρέκβιεμ, η Λειτουργία μοιράζεται μια ακόμα ιδιότητα - είναι έργο ημιτελές, αν και για λόγους λιγότερο εύκολα προσδιορίσιμους από αυτό.

Εδώ, ο Μότσαρτ εισάγει μεγάλες αντιστικτικές φόρμες, έχοντας προφανώς κατά νου την Λειτουργία σε Σι του Μπαχ. Είναι ένα έργο σε πολλά σημεία δραματικό, σε άλλα λυρικό, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέρος της σοπράνο, ίσως λόγω του ότι ο συνθέτης είχε κατά νου την τότε αρραβωνιαστικιά του Constanze. Η Μεγάλη Λειτουργία σε Ντο είναι ένα ακόμα έργο (από τα τόσα...) που επιβεβαιώνει με τον πλέον πειστικό τρόπο το άφθαστο ύψος της μεγαλοφυίας του Αυστριακού συνθέτη. 
Στην αυριανή εκπομπή, διαλέγω 3 θέματα από το έργο - το κατανυκτικό Kyrie, το υπέροχης ομορφιάς Et Incarnatus Est, και, τέλος, το δραματικό Qui Tollis. Θα ακούσουμε τα αποσπάσματα από δύο διαφορετικές ερμηνείες που έχουν αμφότερες λάβει ιδιαίτερα επαινετικές κριτικές. Περισσότερα, αύριο στην εκπομπή.

Πέραν όμως της Λειτουργίας, θα ακούσουμε (μεταξύ άλλων) τον σπουδαίο Ρώσο πιανίστα (έναν από τους μεγαλύτερους πιανίστες των ημερών μας) Arcadi Volodos να ερμηνεύει μουσική Τσαϊκόφσκυ και Ραχμάνινοφ... 

Καλή Ακρόαση!


Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ.

Friday, October 7

Tomorrow's Program

Αυτή τη φορά σκέφτηκα να αφεθώ τελείως στη στιγμή, και να διαλέξω μουσικά θέματα επί τόπου, άνευ προετοιμασίας – όπως το ένα με οδηγούσε στο επόμενο.

Ξεκινώ με ένα θαυμάσιο κομμάτι για πιάνο του Ravel – «jeux deau» - ερμηνευμένο από έναν πολύ καλό νέο Γάλλο πιανίστα ονόματι Bernard Chamayou. Ο Chamayou έχει ηχογραφήσει το σύνολο των έργων του Ραβέλ, και (από τα αποσπάσματα που έχω ακούσει) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ο Ravel έχει γράψει 2 κοντσέρτα για πιάνο εκ των οποίων αυτό σε σολ μείζονα είναι το ωραιότερο και γνωστότερο. Μια από τις καλύτερες ερμηνείες του έργου που έχω ακούσει είναι με την Martha Argerich (Berliner Philharkoniker, Claudio Abbado) – αύριο θα ακούσουμε το 1ο μέρος. Αλλά θα σας πρότεινα να ακούσετε ολόκληρο το κοντσέρτο, είναι μικρής διάρκειας και εξαιρετικά ευχάριστο.

Απ’ τον Ραβέλ πηγαίνουμε στον Ρώσο συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεβ, για να ακούσουμε το 2ο κοντσέρτο για βιολί, σε μια εξαιρετική ηχογράφηση με τον κορυφαίο βιολονίστα David Oistrach. Είναι ένα έργο που αγαπώ πολύ. Το 1ο μέρος (το οποίο θα ακούσουμε) ξεκινά με το σόλο βιολί, σε μια υπέροχη μελωδία την οποία ο Προκόφιεβ, με το μοναδικό χάρισμα που διέθετε, επεξεργάζεται με απίστευτη πρωτοτυπία και ευρηματικότητα…

Το 2ο κοντσέρτο μου έφερε στο νου την «κλασική», 1η συμφωνία του Προκόφιεβ, ένα έργο-μινιατούρα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες συμφωνίες του συνθέτη, πρόκειται για ένα φόρο τιμής που αποτίει ο Προκόφιεβ στην κλασική περίοδο, και ιδίως στον Χάυδν – ένα συνθέτη που εκτιμούσε βαθύτατα.  Και πάλι ο Claudio Abbado διευθύνει τη Συμφωνική του Λονδίνου.

Στον Χάυδν είναι η φυσική μετάβαση, μετά το θέμα που προηγήθηκε: ο σπουδαίος Αυστριακός συνθέτης έχει γράψει ένα πανέμορφο κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, από το οποίο θα ακούσουμε το φινάλε…

Και τέλος, εμμένοντας στην Αυστρία, θα κλείσουμε με Μότσαρτ – την εξαίσια σονάτα για 2 πιάνα σε Ρε. Στην ζωντανή ηχογράφηση που θα ακούσουμε συμπράττουν δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα – ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ και ο Benjamin Britten. Δείτε τους, στο παρακάτω σύντομο απόσπασμα:




Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10, στην «συχνότητα»: http://www.musicsociety.gr/ 

Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία «ανεβαίνουν» εδώ.

Καλή ακρόαση!